edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page

PM0003 kansi
Kannen kuvat: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 3/00 sisällyshakemisto
20. vuosikerta.
PM 3/00 table of contents


Model Expo

Näytteilleasettajaluettelo

Luettelo Model Expossa "kynnelle kyenneistä" yhdistyksistä ja kauppiaista sekä niiden yhteystiedot ja intressit sekä toimialat. Näyttelyalueen kartta ja näyttelyn mainos. Model Expo -näyttely pidetään pääsiäisviikonloppuna 21-24.4.2000 (siis neljä päivää!) Helsingin "vanhassa" jäähallissa.


Pienoismallit

Swordfish. Photo by Jari Miettinen

Muovimalli lennokin hinnalla:
Swordfish – lentävä anakronismi
    s. 16

Tamiyan pitkään odotettu Swordfish Mk I -rakennussarja on vihdoinkin tullut ja luonut uusia standardeja “Hi-Grade“-mallailuun. Suositellaan hyvätuloisille, ammattitaitoisille kellosepille ja hienomekaanikoille. Asialla ovat Jan Vihonen ja Jari Miettinen.

Die Deutschen Panzer, osa 19
Königstiger, osa 1: historia    s. 50

Panzerkampfwagen Tiger II eli epävirallisesti Königstiger – kuningastiikeri – oli viimeinen sarjatuotantoon asti pääsyt saksalainen panssarivaunu toisen maailmansodan aikana. Niinpä se on myös viimeinen varsinainen malliaihe tässä jo varsin pitkäksi venyneessä saksalaispanssareita käsittelevässä sarjassamme. Ja samalla yksi kaikkein mielenkiintoisimmista. Reijo Kuusisto tarinoi.

Supermalli scratchistä:
Regaalilaiva Vasa, osa 1    s. 28

Iltapäivällä 10.8.1628 lähti uljas, uusi sotalaiva neitsytmatkalleen Tukholman satamasta. Pitkä tuosta matkasta ei kuitenkaan tullut, sillä vain noin 1300 metrin purjehduksen jälkeen tuo eräs aikansa komeimmista aluksista kaatui ja upposi. Sami Saari rakentaa Vasan.Lennokit

RC-aircombat Fiat G.50 -malli balsasta...
ja jaffapullosta!    s. 8

Nykyään vihreät arvot ovat itsestään selvyyksiä, niin myös lennokkihommissa. Valikoiduista lennokkitarvikkeista, 1.5 litran Jaffa- muovipullon pohjasta, ilotulitusraketin kärkikappaleesta ja polkupyörän pinnoista rakennat kätevästi yhden ilmataisteluiden historian kirkkaimmista helmistä. Jukka Takamaa selostaa.

Laatikosta taivaalle:
Kopterikurssi, osa 2/3    s. 32

Pienoismallin numerossa 2/2000 aloitimme Kyosho Nexus 30 S/R ARF-helikopterin rakentamisen ohjeita seuraten. Nyt jatkamme työtä etenemällä myös ohjeiden ulkopuolelle; perehdymme moottori-  ja radiolaiteasennuksiin. Seppo Vaarala opastaa.

Tee itse lasikuituosat    s. 14

Joskus tulee tarvetta tehdä itse erilaisia pieniä lasikuituosia lennokkiin. Tekotapoja on monenlaisia, mutta tässä on kuvattu yksi, verrattain helppo tapa. Ja tokihan tässä esitettyä työtapaa voi käyttää muihinkin kuin lennokin osiin… Tomi Kohtanen opastaa.

Mallilennokki. Photo by Tomi Kohtanen

Mallilennokit,
pienoisrealismin tavoittelua    s. 52

Mallilennokit ovat mielenkiintoisia ja haluttaessa hyvinkin haasteellisia lennokkeja, joilla kilpaillaan kesäisin puolenkymmentä kilpailua eri puolilla Suomea. Tomi Kohtanen raportoi.RC-Autot

RC-racer. Photo by Tomi Myöhänen

Kansainvälistä kisailua:
Tallinna International Competition    s. 40

Jokavuotiset pienoisautoilun ystävyyskilpailut Tallinnassa keräsivät jälleen 22.1.2000 sankan osallistujajoukon Suomesta. Kilpailuissa ajettiin TS-10, C-12 ja Touringin Pro Stock -luokka, jossa moottorin käämilankojen määrä oli rajattu seitsemääntoista. Tämä perinteinen ulkomaankilpailu irrottaa tiukkapipoisimmankin kilpailijan arjesta ja normeista. Tomi Myöhänen raportoi.

Huippukuljettaja:
Ilmar Vesiallik    s. 42

Tomi Myöhäsellä oli kunnia haastatella Viron pienoisautoilun “Grand old mania” Ilmar Vesiallikia. Onneksi Ilmar puhuu myös hyvää suomea, joten kommunikointi hänen kanssaan sujui mainiosti ilman tulkkia. Ilmaria voidaan sanoa Viron pienoisautoilun pioneeriksi. Hän toi 1979 ensimmäisen radio-ohjattavan pienoisauton silloiseen Neuvostoliittoon ja alkoi koota asiasta kiinnostuneita yhteen.RC-veneet

Rakennetaan raju
RC-kilpavene:
SpeedCat, osa 3
    s. 36

Sarjan aiemmissa osissa mentiin suoraan asiaan niin, että puru pöllysi, , ja taaskin kisavenettähän väsätään niin että ruuvinkierteet kitisevät... Koska aiemmista kisaveneen rakennusartikkeleista on kulunut jo kolmisen vuotta, kerrataan tässä joitakin radio- ja moottoriasennukseen sekä käyttöön liittyviä asioita, ja tietenkin juttu on updeitattu  kolmen vuoden aikana kertyneellä kokemuksella. Veneharrastajan asialla on jälleen kerran Jorma Sulin.Pienoisrautatiet ja dioraamat

Mitä tehdään junahuoneen oviaukolle?
Irtonainen “ovipala”!
    s. 20

Huoneen seiniä kiertävä pienoisrautatie ei ole ympyrä ilman irrotettavaa palasta. Irrallinen elementti on kuitenkin ikävä kompromissi – pakkopulla, jonka voi välttää ainoastaan rakentamalla radan suureen halliin. Mutta kun sellaista ei valitettavasti ole käytössä... Petri Sallinen opastaa.Nostalgia- ja keräilyosasto:
Cox boat. Photo by Jukka Vatanen

Legendaarinen Cox!    S. 44

Moni on varmaan kuullut sanan Cox, ja yhdistää sen muovisiin siimaohjattuihin lennokkeihin. Sanan takana on kuitenkin myös paljon muuta, itse asiassa lähes uskomaton pienoislaiteharrastuksen legenda! Jukka Vatanen on innostunut keräilemään vanhoja Cox-pienoislaitteita ja samalla myös historiatietoa niiden valmistajasta.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit ym. tapahtumat    

MalliMarket    
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

Kauppiashakemisto    
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen:
Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja,
vaan tietoa jaetaan koko rahalla
- zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 4/2000, ilmestyy 2.6.2000.
Numerosta 4/2000 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 19.5.2000 klo 12.00 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat numerosta 5/2000, joka ilmestyy noin elokuun puolessa välissä 2000.Edellisen Pienoismallin (PM 2/00) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilaukset@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page