edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page

PM0103 kansi
Kannen kuvat: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 3/01 sisällyshakemisto

21. vuosikerta.
PM 3/01 table of contents


Pienoismallit

Mannerheim-ristin ritarit, osa 3
Nils “Nipa” Katajainen ja
Messerschmitt Bf 109 G-6, s. 8

Taitavana lentäjänä tunnetun vääpeli “Nipa” Katajaisen lentäjäuraa luonnehtinee sana onnettomuusaltis. Hänelle tuntui jatkuvasti sattuvan pieniä tai isompia onnettomuuksia, teknisiä ongelmia tai haavoittumisia. Pitäkääpä varanne ettei mallikin rikkoonnu! Asialla olivat Jari Miettinen ja Jan Vihonen. Sota-ajan kuvat oavt Kari Stenmanin kokoelmista ja puupyrstöisen ja Galland-kuomuisen Mersun neliväripiirustus on lähtöisin Pentti Mannisen studiosta.

1950 Nash Airflyte, osa 1/2     s. 12

Tällä kertaa ollaan 1:25 autoprojektissa lennokkaalla tuulella. Airflyte ei varsinaisesti kuulunut 1950 Nashien viralliseen nimistöön, mutta tuota ilmailuun viittaavaa termiä käytettiin mainonnassa. Asia viittaa tietenkin auton aerodynamiikkaan, joka oli kilpailijoitaan edellä. Minkälaisia aerodynaamisia ja muita muutoksia joutuu tekemään rakennettaessa Modelhausin ’50 Nashin hartsisarjaan detaljoitu konehuone ja alusta, selvinnee lukemalla tämä Juha Airion juttu.

Päätoimittajan kommentti: tämän jutun seuraaminen edellyttää, että osaat jo ainakin puristaa ”snap-together”-mallin osaset yhteen, liimaamatta itseäsi ja tuoliasi kiinni keittiön pöytään...;-))
Laivamallit       PM rakentaa

Karjalasta kajahtaa s. 18

Ruotsi-Suomen Saaristolaivasto perustettiin 18.10.1756. Varsin monet alukset saivat nimensä Suomen maakuntien vanhoista nimistä. Purjehtivien sotalaivojen  joukosta voimme poimia mm. Karjala- ja Turunmaa-nimiset alukset. Maakuntapohjainen nimiperinne jatkui myöhemmin Suomen tullessa itsenäisten valtakuntien joukkoon, ja sen vuoksi Antti-Veikko Koskelin tämänkin mallin esikuvan nimi oli “Karjala”.
Dioraamat

Dioraama ”Teepannut”    s 20

Tiedetään! Tämän juttusarjan jatkumon piti ilmestyä numeroa aiemmin. Eipä ilmestynyt, mutta nyt painetaan taas projektia eteenpäin. Tällä kertaa Reijo Kuusisto rakentaa maiseman valmiiksi.
Lennokit

p13pico

Pico Stick-S    s 28

Pico Stick on kevyt ja hidas, mutta yksinkertainen ja hauska puisto- ja sisälennokki ARF-muodossa, jonka lentokuntoon saattaminen käy vikkelästi. Lennokki on taiwanilaisen GWS (Grand Wing Servo Tech) -yhtiön tuote, joka on nopeasti saavuttanut suuren suosion. Tämä vekotin soveltuu myös harrastajan ensimmäiseksi lennokiksi. Tuomas Pietinen testasi tämän lentolaitteen.

Kansanscale-mallilennokki
rakennussarjasta         
CG Super Chipmunk    s 32

Syksyllä 1997 muutamia vuosia vanha Fokker DVIII -mallilennokkini alkoi olla huonossa kunnossa, ja sen oli aika siirtyä eläkkeelle silloisen kerhoni, Seinäjoen RC-AirClubin näyteikkunaa ”koristamaan”. Sille piti saada seuraaja. Tomi Kohtanen kertoo lennokkiprojektiistaan.

OS 140 RX FI    s 40

OS-moottoreita on valmistettu vuodesta 1936 alkaen. Laadustaan ja käyntivarmuudestaan tunnettujen OS-polttomoottorien mallivalikoimaan on kuulunut lähes kaikki ajateltavissa oleva: diesel-, hehkutulppa- ja sytytystulppamoottorit; kaksi- ja nelitahtimoottorit; sysäysputket ja wankelit; auto-, helikopteri-, lennokki-, ja venemoottorit – ja jopa nelitahtimoottori mekaanisella ahtimella. Kerkko Kehrävuo kertoo OS:n myllyistä ja esittelee OS:n uutuusmoottorin.
RC-veneet

p13vene.jpg

Heat Racing –vauhdikas laji    s 36

FSR-H eli Heat Racing on FSR-kilpavenelajeista ehkä vauhdikkain. Petri Perälä esittelee venelajin jossa kilpavälineiden nopeudet nousevat helposti yli 100 km/h Maailmanennätysnopeus on 190 km/h eikä ”lopullista” huippunopeutta ehkä ole edes olemassa. Kuvat ovat kotoisin Jukka Vatasen kamerasta.
Mallaustekniikat

Joko emalimaalit joutavat romukoppaan?
PM-testissä taiteilijain akryylimaalit    s 42

Reijo Kuusisto on tuoteimman dioraamaprojektinsa yhteydessä kokeillut taitelijoille tarkoitettuja, tuubeihin pakattuja akryylimaaleja. Hyvin tuntuvat soveltuvan myös mallailutarkoituksiin!
RC-autot

p13mugen

Mugen MTX-2
1/10 polttistouringauto

Uudet 1:10-skaalan polttistouringautot ovat kovasti tekemässä tuloaan pienoisautoiluradoille, joten on ihan paikallaan, että Tony Raikas testaa Mugenin tuoreimman tarjokkaan MTX-2:n tuli markkinoille. Ensimmäinen kausi meni polttistouringin osalta kuitenkin vain huviajelun merkeissä, mutta tänä kesänä sillä päästään jo kisaamaankin (jopa SM-tasolla).

Uutta luokkaa pukkaa…
TP-10 “Touringpolttis”     s 54

Raikkaan näkemyksensä uuteen pikkuratapolttisten yhdistelmäluokkaan esittää Tony Raikas. Luokkatunnus TP-10 sisältää käytännössä kahden eri kilpa-luokan autot, eli uusilla TP-10-autoilla ajetaan vanhojen AP-10-autojen kanssa samoissa lähdöissä.
Figuurit

Saksalaisen sotilaan asepuku ja varusteet, osa 7   
Luftwaffen univormut, osa 1     s 48

Jatkaessamme sarjaa saksalaisen sotilaan univormuista, emme saa unohtaa yhtä Kolmannen valtakunnan tärkeimmistä aselajeista, nimittäin ilmavoimia. Ilman Luftwaffen järjestämiä lukuisia kuljetus-, huolto-,  saattue-, pommitus- ja hävittäjälentoja Wehrmachtin menestykset maan pinnalla olisivat loppuneet lyhyeen.

Teksti ja piirrokset: Reijo Purontakanen
Pienoisrautatiet

Suomalainen pienoisrautatie Suomen Turusta     s 52

Suomessa pienoisrautatien rakentamista suunnitellaan paljon ja toteutetaan harvoin. Vielä harvinaisempaa on suomalaisen pienoisrautatien rakentaminen. Pienenä makupalana oman rataprojektimme lomassa tutustumme Turun Kiskoliikennekerhossa rakennettavaan pienoisrautatiehen, jonka esikuva on vahvasti suomalainen. Petri Sallinen raportoi.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 4/2001, ilmestyy perjantaina 1.6.2001.
Numerosta 4/2001 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan tiistaihin 22.5.2001 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat numerosta 5/2001, joka ilmestyy elokuun puolessavälissä vuonna 2001.Edellisen Pienoismallin (PM 2/01) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilaukset@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page