edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM3/08 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 3/08 sisällyshakemisto

28. vuosikerta.
PM 3/08 table of contents


Pienoismallit

p083stor.jpg

Fieseler Fi156C Storch
Tamiya 1/48 100th Milestone Release

Tamiyan lentokonemallien tuotanto on ehtinyt sadanteen mallisarjaan ja sen kunniaksi valmistajalta on tullut suomalaisittainkin kiintoisa juhlajulkaisu. Jari Miettinen rakentaa sarjasta suomalais-Storchin ja Jan Vihonen kertoo sen historiasta. Katso myös PM6/2001, jossa on aiheeseen liittyvää esikuvamateriaalia, mm. piirustukset.

p083kv1e.jpg

Talvinen KV-1 -panssarivaunu
sekä piikkilanka-aita

Neuvostoliittolainen KV-1-panssarivaunu on niitä legendaarisia panssarivaunutyyppejä, joiden malli kuuluu jokaisen panssarimallarin hyllyyn. Harri Huopainen rakentaa 1:48-skaalaisen KV-1E:n kylmänhuurteiseen asuun, ja pienenä lisäspesialiteettina tässä dioraamajutussa on piikkilanka-aidan valmistus.

p083fant.jpg

Chaos Spawns
Suorastaan päättömiä fantasiamalleja!

Jesse Miettinen on jälleen mieliharrastuksensa parissa, rakentamassa ja maalaamassa mielikuvituksellisia pelifiguureja. Tällä kertaa vuorossa ovat Chaos Spawn- ja Chaos Marine-figuurit. Toivottavasti tällaisia örkkejä ei tule vastaan edes painajaisunissa!

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p083ukko.jpg

Pienoisrautatietreffit
Mallailutapahtuma Hyvinkäällä

Suomen Rautatiemuseon isännöimistä Pienoisrautatie- treffeistä näyttää muodostuneen pienoisrautatieharrastuksen vuoden kohokohta, etenkin suomalaisaiheisten pienoisrautateiden rakentajille. Petri Sallinen oli mukana kameroineen.

RC-autot

p083baja.jpg

HPI Baja 5b SS
Doupattu Kromosomi-Ultima!

Ultiman "uudelleensyntyminen" kaksi kertaa isommassa skaalassa HPI Baja 5b SS:n muodossa ja oli Ola Pedersenille sen verran iloinen yllätys, että kyseinen bensamoottorilla varustettu jättimäinen 1:5-skaalan RC-kilpuri piti panna kattavaan rakennus- ja kestotestiin.

Lennokit

p083pipe.jpg

Piper Super Cub kellukkeille
Sähkölennokin varustus kellukkeilla

Ilkka Klemetti peruskorjaa Pienoismallin numerosta 5/2003 tutun sähkölennokin ja varustaa sen skaalakellukkeilla. Lopputuloksena on hämmästyttävän aidon näköinen ja hyvin lentävä kellukekoneen pienoismalli. Mukana kellukkeiden rakennusohjeet ja piirustukset.

Sisälennätys urheiluhalleissa
Sisällähän hiihdetäänkin...

...ja varmaan sisällä myös ennen pitkää hypätään mäkeäkin, joten miksei myös lennätettäisi lennokkeja, etenkin kun nykyiset kevyet sähkölennokit soveltuvat siihen vallan erinomaisesti. Jukka Rantanen esittelee uutta "sisäurheilulajia".

p083f3p.jpg

Sisätaitolennokkien avoimet
Saksan mestaruuskilpailut

Kimmo Kaukoranta ja Suomen Suomen F3A Team kävivät Saksassa mittaamassa taitojaan F3P- eli sähkökäyttöisten sisätaitolennokkien luokissa (A ja B). Samalla esitellään myös tätä nuorta lennokkikisalajia ja sen lennokkeja.

p083flas.jpg

Flash EPP-lennokki
Lisää styroksia taivaalle!

Joku jo lennokkipiireissä loihe lausumaan syvällä rintaäänellä ja kuuluvasti, että EPP-lennokkien aika alkaa olla Suomessa out. Vastahan tässä on päästy hyvään alkuun. Jukka Rantanen testaa EPP-rakenteisen tshekkiläisen Flash sähkölennokin.

p083wren.jpg

Wren MW54 mk3 -suihkuturbiinimoottori
Jettikattausta brittiläisittäin

Pienillä suihkuturbiineilla lentävät lennokit ovat olleet tosiasia jo yli 10 vuotta. Sinä aikana ovat turbiinien hinnat jonkin verran laskeneet, ja saatavilla olevien turbiinilennokkien määrä on lisääntynyt huimasti. Tuomas Pietinen esittelee uusimman suihkulennokkikalustonsa aloittaen koneensa suihkuturbiinimoottorista.

Nukkekodit

p083kirj.jpg

Nukkekodit, osa 6
Käsinsidottu kirja

Kirjojen käsinsitominen on toisaalta tarkkaa ja aikaavievääkin puuhaa, etenkin 1:12-mitta- kaavassa, mutta sitäkin antoisampaa, kun saa ihastella lopputulosta. Kirjoista voi tehdä ohuita tai paksuja, aina sivumäärää vaihdellen. Nukkekotispesialistimme Kati Kainulainen opastaa.

Muita aiheita

p08expo.jpg

Model Expo 2009
Kuvaraportti

Juha Airio ja Ola Pedersen raportoivat vuoden tärkeimmästä ja suurimmasta suomalaisesta mallailualan näyttelytapahtumasta runsain kuvin.

Kotikoneistajan alkeiskurssi, osa 4
Tangon- ja pultinpään siistijä

Teemme yksinkertaisen työkalun, joka koostuu metallilevystä, johon on porattu reikiä. Osa rei'istä on kierteytetty ja halkaistu ja osa vain halkaistu. Työkalun nimestä selviää, mihin sitä käytetään. Jouni Pirttimäki opettaa muokkaamaan metallia.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 2/08) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page