edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM5/08 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 5/08 sisällyshakemisto

28. vuosikerta.
PM 5/08 table of contents


Pienoismallit

p085p40e.jpg

P-40E Kittyhawk
Lentävät tiikerit

Curtiss P-40E Kittyhawk oli AVG:n eli American Volunteer Groupin - kuuluisien lentävien tiikereiden - viimeinen konetyyppi. Jari Miettinen rakentaa koneesta 1:32-skaalaisen mallin ja Jan Vihonen kertoo AVG:n historian.

p085teke.jpg

Type 97 Te-Ke
Japanilainen kevyt panssarivaunu

Tätä pientä vaunua sanottiin virallisesti panssariautoksi, mutta kyllä se telaketjuineen kaikkineen ihan tanketilta, eli kevyeltä panssarivaunulta näyttää. Tomi Kovanen rakentaa Te-Ken ja kertoo sen historian.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p085beto.jpg

Suomalainen pienoisrautatie, osa 66
Betonirakenteinen satamalaituri

Lautamuottiin valettu betonirakenne on yleinen todellisessa elämässä. Kivijalat, laiturit, tukimuurit, sillat ja bunkkerit ovat yleisiä betonirakentamisen kohteita. Betonia jäljittelevien pienoismallien rakentamisessa voidaan helposti noudattaa samoja periaatteita kuin esikuvissakin. Petri Sallinen näyttää, miten homma toimii.

p085zug1.jpg

Suomalainen pienoisrautatie, osa 1
Haaveilua, suunnittelua ja valmistelua

Tämä pienoisrautatieprojekti käynnistyy jokseenkin samalla tavoin kuin suomalaisrataprojektimmekin vuonna XXXX, mutta nyt aloitamme saksalaiseen Deutsche Bundesbahniin perustuvan H0-pienoisrautatien. Uutta juttusarjaa junailee Kari Niemelä.

Laivamallit

Juha Högströmin venemalleja
Saimaan soutuvene ja kirkkovene

Keuruulainen Juha Högström päätti kesällä 1976 ikuistaa vanhan soutuveneensä rakentamalla siitä pienoismallin. Sittemmin Juhan työpöydällä on syntynyt kirkkoveneitä, kaksii tervahöyryä ja matkustajalaiva. Tässä ensimmäisessä Juhan malleista kertovassa jutussa keskitytään kuitenkin vain soudettaviin malleihin.

RC-autot

p085rata.jpg

Polttiscrossin PM-kisat Oslossa
M8-luokan pohjoismaiset tittelikapinat

Suomesta lähti noin 19 kuljettajaa ja noin puoli tusinaa mekkaria hakemaan Pohjoismaiden mestaruutta. Svenskit olivat kuitenkin tällä kertaa onnekkaampia ja todistivat konkreettisesti, että kilpa-autoilu on tekniikkalaji mittakaavasta ja luokasta riippumatta. Joseph Quagraine raportoi. Adam Lewis ja Mikko Huttunen kuvasivat.

Lennokit

p085jet.jpg

Baby-Boomerang
Kokemuksia suihkuturbiinilennokista, osa 2

Jettilennokit ovat tekniikkalaji jos mikä. Ennen kuin ryhtyy minkäänlaisiin hankinta- tai rakennuspuuhiin, kannattaa hankkia riittävästi tietoa aiheesta. Tuomas Pietinen jakaa nyt arvokkaita kokemuksiaan suihkuturbiinilennokeista. Baby-Boomerang on Tuomaksen ensimmäinen oikea turbiinilennokki.

p085p51d.jpg

Riccs Mustang
Lentävä pienoismalli!

Joskus lentokoneen pienoismallia rakennellessa tulee mieleen, että olisipa kiva, kun sen saisi vielä lentämäänkin ihan oikeasti. Tänä päivänä se on jo mahdollista, kunhan vain valitaan vähän isompi mittakaava ja sarjan rakennusmateriaalit tarkoituksenmukaisesti. Jukka Rantanen testaa 1:14-skaalaisen lentävän RC-Mustangin.

SIG-siimiskisa
SIG 26th Annual C/L Championships 2008

SIG Mfg. järjesti 21. ja 22.6.2008 siimalennokkien vuosittaisen kilpailun 26:detta kertaa Montezumassa, Iowassa. Ensimmäinen kahden päivän tapaaminen on järjestetty siis vuonna 1982. Jukka Jusliin oli mukana.

p085vins.jpg

Flühs g28s -vinssi
Liidokit räkänä taivaalle!

Lähes äänetön ja ympäristöä muutenkin kohtuullisen vähän kuormittava liidokki on lentäessään uljas näky. Mutta miten se saadaan hinatuksi taivaalle? Yksi keino on hankkia Flühs g28s -liidokkivinssi, jonka Juha Tiainen nyt testaa Seinäjoen RC-Klubin porukan voimin.

Muita aiheita

p085ninc.jpg

Ninco-autorata
Analogisesta digitaaliseksi

"Autorata" on jo viime vuosisadan 60-luvulta lähtien ollut jokapojan unelma, eikä pelkästään unelma, vaan myös suhteellisen helposti ja kohtuuhinnalla toteutettavissa. Ola Pedersen testaa poikansa ja pojanpoikansa kanssa, millainen on moderni Ninco-autorata ja sen digitaalimuunnossarja.

Uutta
RC-alan uutuuksia

Ola Pedersenin esittelyssä ovat 4-toiminen Sanwa M11 2,4 Ghz kilpa-autojen ja -veneiden ohjaukseen suunniteltu rattiradio, Merit RC Waco Brushless RTR -sähkölennokki sekä Ansmann RC-autot.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 6/08, ilmestyy 2008-10-17.
Numerosta 6/08 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2008-10-07 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat numerosta 7/08.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 4/08) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page