edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM3/09 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 3/09 sisällyshakemisto

29. vuosikerta.
PM 3/09 table of contents


Pienoismallit

p093ju88.jpg

Revellin ISO Stuka
Junkers Ju 88 A-1

Lentokonemallien massatuotantolinjallamme on tällä kertaa vuorossa 1/32-mittakaavainen Junkers Ju 88 -pommari! Jari Miettinen ja Jan Vihonen kertovat selostavat mallin rakentamisvaiheet.

p093falk.jpg

Maschinen Krieger Scifi-satu:
Antigravity Armored Raider Falke Pkf.85

Tällä kertaa tarjoamme pienenä kevennyksenä jutun hieman toisenlaisesta lentolaitteesta, Herfe Juutilaisen Falke-raiderista. Jari Miettinen ja Jan Vihonen avaavat myös hieman Maschinen Krieger -Sci-Fi-maailmaa, johon tämä antigravitaatiovoimalaitteella varustettu taistelualus sijoittuu.

p093steg.jpg

Stegadon taisteludinosaurus
Warhammer Fantasy Battle

Tämän taistelukentillä temmeltävän stegadonin rinnalla Hannibalin muinaiset sotaelefantit olivat lastenpelejä! Jesse Miettinen rakentaa ja maalaa pelottavan näköisen Warhammer figuurirykelmän.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

Pienoisjunailijan tuuliviiri
Vähän aiheen sivusta...

Rautateiden vanhat veturitallit varustettiin tuuliviirillä. Tuuliviiri oli teräspellistä leikattu ja mustaksi maalattu silhuetti yleensä höyryveturista. Kesän taas lähestyessä rakennamme Kari Niemelän opastuksella rautatieharrastajan kotikatolle sopivan tuuliviirin.

Pieni on kaunista
N-koon pienoisrautatiet

Vaihtelu virkistää, joten vilkaiskaamme, mitä kuuluu pienoisrautateiden toiseksi suosituimmalle mittakaavalle Suomessa nykyisin. Tapani Tuominen N-scale Finland -kerhosta opastaa aiheeseen.

Yleisimmät pienoirautatiekoot
Z:sta G:hen

Ola Pedersen esittelee yleisimmät pienoisrautateillä käytetyt kokostandardit sekä niihin liittyvät mittakaavat ja raidevälit. Eikä asia toki ole ihan niin yksinkertainen kuin miltä se kuulostaa.

p093_zug.jpg

Saksalainen pienoisrautatie, osa 6
Topparoikka jatkaa kiskotystöitä

Kari Niemelä kertoo, miten hän käyttää saksalaisaiheisella kotiradallaan sekaisin pala- ja metrikiskoa päästäkseen parhaaseen tulokseen ja saadakseen aikaan toimintavarman ratarakenteen. Mutkat tehdään palakiskoista ja suorat metrikiskoista.

Laivamallit

p093bism.jpg

Bismarck 1:100-mittakaavassa!
Saksalainen taistelulaiva

Melkein joka poikahan on Bismarck-mallin rakentanut, mutta harvemmat meistä sentään 1:100-mittakaavassa! Tämä nimimerkki RJÖ:n rakentama 2,5-metrinen supermalli oli yksi tämän vuoden Model Expon vaikuttavimmista näyttelyesineistä!

Veneet

p093vene.jpg

Thunder Tiger Bandit 3,5
Polttomoottorikäyttöinen katti-vene

Kokenut venekisaaja Jorma Sulin testaa Thunder Tigerin katamaraaniveneen ja näyttää myös mitä kisavirityksiä ja huoltoa ja säätämistä helpottavia parannuksia hän on siihen kehittänyt.

RC-autot

p093cycl.jpg

Hot Bodies Cyclone D4
4WD sähköcrossari testissä

RC-autoilun monipuolisella saralla sähköcrossarit ovat taas viime vuosina nostaneet päätään pienen hiljaiselon jälkeen. Suomen on kisoissa taas ollut mukavasti osallistujia. Silti ollaan vielä 80-luvun lopun pienoisautoilun huippuvuosista, jolloin sähkörossikapinoissa oli jopa yli 100 osallistujaa! Tomi Myöhänen testaa HB:n 4-vetokilpurin.

p093tria.jpg

LRP Rock Crawler
Kalliokiipeilijä - trial-auto

RC-autoilun uudempaa ja kuumempaa hottiosastoa edustavat kalliokiipeilyautot, "rock crawlerit" - suomeksi kai voisi sanoa myös trial-autot. Ola Pedersen tarkastelee, millainen on LRP:n sähkökäyttöinen 1:16-mittakaavainen kiipeilyauto.

Lennokit

p093bree.jpg

Pro Breeze
Indoortaitolennokki

Ns. silhuettilennokit olivat kova sana joskus sodan jälkeisinä vuosikymme ninä. Silloin ne olivat siimaohjattuja. Nyt silhuetit ovat taas kuumaa hottia, mutta tällä kertaa radio-ohjattuina, sähkökäyttöisinä sisätaitolennokkeina. Jukka Rantala testaa Pro Breeze -sisätaitolennokin.

Nukkekodit

p093nukk.jpg

Pientä purtavaa nukkekotiin
Pullaa ja leipää 1:12-skaalassa

Nukkekodin kelpo emäntä leipoo aina lauantaisin houkuttelevasti tuoksuvaa leipää. Silloin tällöin hän kiepsauttaa kääretorttuakin kahvipöytään lastensa ja miehensä iloksi. Kati Kainulainen leipoo 1:12-mittakaavassa.

Muita aiheita

p093uutt.jpg

Uutta ja Wanhaa
Nukkekoti ja sotilasfiguureja

Ola Pedersen esittelee pienten tyttöjen leikkeihin hyvin soveltuvan nukkekodin sekä saksalaisia sotilasfiguureja.

Model Expo 2009
Uusi yleisöennätys!

Juha Airio, Ville Härmä ja Ola Pedersen selostavat kuvien kera, mitä tämän vuoden pienoismallimessuilla oli uudelle ennätysyleisölle tarjolla.

p093paja.jpg

Kotikoneistajan alkeiskurssi, osa 9
Sorvinterän korkeusmitta

Ilman tätäkin voisi jo ruveta sorvaamaan, mutta terän korkeusmitta on niin hyödyllinen ja aikaa säästävä sorvinsäätöväline, että se kannattaa tehdä ensin. Jouni Pirttimäki näyttää, miten tämä homma sujuu.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 4/09, ilmestyy .
Numerosta 4/09 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat numerosta 5/09.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 2/09) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page