edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM6/09 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 6/09 sisällyshakemisto

29. vuosikerta.
PM 6/09 table of contents


Pienoismallit

p096Pt.jpg

Revellin PT-Veneitä mittakaavassa 1:72 -
PT 328:N rakentaminen ja historia

Edellisessä lehdessä Juhani Siipola kävi lävitse PT-veneiden rakennussarjojen tarjontaa sekä PT 117:n rakentamisen. Artikkelisarjan jälkimmäisessä osassa vuorossa on katsaus PT-veneiden historiaan ja moottoritorpedolaivue 21:sen PT 328:n rakentaminen.

p096Euro.jpg

Euro Militaire
Etelä-Englannissa järjestetyt messut

Folkestonessa, Etelä-Englannissa järjestettiin 18.9.- 20.9. Euro Militaire-mallitapahtuma, jota kutsutaan yhdeksi parhaimmaksi ellei parhaaksi pienoismallitapahtumaksi. Laajan osallistujajoukon lisäksi paikan päälle oli eksynyt myös Tomi Kovanen, joka ikuistui huikeaa mallikirjoa.

Colt Navy Model 1861
Coltin revolveri Pyron 1:1 mallina

Tuliaseiden historia juontaa jo muinaiseen Kiinaan, mutta ensimmäiset revolverit nähtiin vasta 1800-luvulla. Kuuluisten pyssymiesten käsissä laajalle levinneistä "kuudesti laukeavista" muodostuikin osa amerikkalaista mytologiaa. Poikkeuksellisesti asetta käsitellään skaalassa 1:1 Jari Kotisaaren toimesta.

Laivamallit

p096cheb.jpg

Chebeck - Ekologinen laivamalli
Välimeren nopea merirosvoalus

Kierrätys on päivän sana. Mutta miten on, voiko pienoismallin rakentaja osallistua kierrätystalkoisiin? Nils Öster kertoo, kuinka laivamalli rakennetaan pelkästä hylkytavarasta ja vieläpä peruskorjataan niin, ettei ainuttakaan osaa tarvitse ostaa.

RC-autot

p096hnx2.jpg

HongNor X2 Truggy
1:8 truggy-luokan polttisauto

Truggy-luokan innostus alkoi 2000-luvun alussa HongNorin innoittamana. Tässä testissä suurennuslasin alla on "Honkkarin" uusin versio, HongNor X2. Joseph Quagraine ottaa selvää kuinka hyvä kestomenestyjä on ja antaa samalla omat vinkkinsä auton säädöiksi.

Lennokit

p096tuul.jpg

Tuulia
Fournier RF5 arf-lennokkisarjana

Yleensä muistellaan menneitä katselemalla vanhoja valokuvia. Asialleen omistautunut lennokkiharrastaja voi tehdä saman asian rakentamalla lennokin, jonka esikuva on ollut itselle tärkeä vuosikymmeniä sitten. Jukka Rantasen kohdalla tämä kone on Fournier RF5, suomalaisittain Tuulia, arf-sarjana.

p096vale.jpg

Vapaastilentävät sisälennokit
Mikrofilmarit jaharrastaminen

Mikrofilmarit ovat lennokkien lajikirjon yksi ääripää: lentopainoltaan alle kaksigrammainen, vapaastilentävä lennokki. Tapio Linkosalo tutustuttaa lukijansa vapaastilentävien sisälennokkien maailmaan ja kertoo olennaisen uuden harrastuksen aloittamisesta.

Muita aiheita

Pienoismalleja lomakierroksella
Maarianhamina ja Gävle mallarin silmin

Pimeätä, ahdasta, liikaa ihmisiä, huono valaistus, häiritsevästi killtelevät lasivitriinit. Siinä Kari Niemelän museokierroksen vaikutelmat noin pääpiirteissään. Och samma på svenska.

Nukkekodit: Kuvia seinälle
Taulujen valmistaminen nukkekotiin

Nukkekodinkin seinät kaipaavat taidetta ihan yhtä paljon kuin oikeakin koti. Työn alla ovat sekä arvokkaat kultakehykset kuin myös maalaukselle tarkoitetut puiset kehykset.

Kotikoneistaja, osa 11
Sorvausharjoitus 2: Kiinnitysmutteri

Kotikoneistajan alkeiskurssin toisessa osassa tehtiin kiinnitysraudat porakoneelle. Nyt Jouni Pitkämäki haasta lukijat sorvaaman rautoihin sopivat kiinnitysmutterit.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 7/09, ilmestyy 2009-11-27.
Numerosta 7/09 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2009-11-17 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 5/09) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page