edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM7/10 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 7/10 sisällyshakemisto

30. vuosikerta.
PM 7/10 table of contents


Pienoismallit

p107_stu.jpg

Tamiya Sturmgeschütz III Ausf.G 1/35
Finnish Edition

Tamiyan julkaisi tänä syksynä ensimmäisen suomalaisvaununsa. Yhteistyössä Parolan Panssarimuseon kanssa tehdyn mallin aiheena on suomalaisille mallareille niin rakas Sturmi. Jari B. Miettinen on rakentanut yhden ensimmäisistä ja kertoo samalla mallivalmistajan pomon, Shunsaku Tamiyan, vierailusta Suomessa.

p107_shi.jpg

Kyushu J7W1 Shinden 1/32
Japanin laivaston torjuntahävittäjä

Kyushu J7W1, tai kuten se myös tunnettiin Shinden, on yksi toisen maailmansodan vähemmän tunnetuista lentokoneista. Tuntematon on myös uusi valmistaja Zoukei-Muran joka on ikuistanut muoviin koneen harvinaisen rakenteen työntöpotkurista canard-siipeen.

Ruotsalaisten panssarijoukkojen alku
Stridsvagn m/21-29, m/30 ja m/41

Ruotsalaiset panssarivaunut ovat surkeasti sivuutettu luku historiassa. Mika Vuolle korjaa tilannetta kertomalla länsinaapurin panssariaseen historiasta, kalustosta ja saatavilla olevista malleista.

IPMS Open 2010
Näyttelyraportti Ilmailumuseolta

IPMS Open järjestettiin taas kerran Helsinki-Vantaan lentokentän vieressä ilmailumuseolla. Paikalla saapuneiden mallien joukosta löytyi tälläkin kertaa todellisia helmiä ihasteltavaksi. Paikan päälle oli eksynyt myös Pienoismalli raportoimaan tapahtumasta.

H.M.S. Campeltown
Campeltown St. Nazairen asussaan

Saksan valloittaeesa Ranskan se sai merisodankäynnilleen tärkeän St. Nazairen sataman, jossa sijaitsi Louis Joubert -kuivatelakka. Brittit aloittivat uskaliaan operaation telakan tuhoamiseksi, jota toteuttamaan määrättiin H.M.S. Campbeltown. Jari Kotisaari rakentaa Revellin sarjasta laivan operaation aikaiseen asuun.

Aloittelijan malli:
Tamiyan M4 Sherman 1/48

Ensimmäisten mallien valinta ja rakentaminen on aina tasapainoilua erilaisten vaatimusten välillä. Rakennussarjan pitäisi olla tekijään vetoava, mutta kuitenkin tarpeeksi yksinkertainen mallin valmistumisen helpottamiseksi. Lehden työpöydälle eksyi M4 Sherman, jonka sopivuudesta ensimmäiseksi tankiksi otetaan selvää.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

Saksalainen pienoisrautatie
Osa 11: Tunnelista maanpinnalle

DB-sarjan osassa 11 puutyöt jätetään hetkeksi ja tässä artikkelissa rakennetaankin näkyviin tulevaa kaksiraiteista ratalinjaa ja sen raiteenvaihtopaikkaa. Kari Niemelä yhdistää näin piiloratapihan ja pääaseman.

p107_prp.jpg

Pienoisrautatiepäivät 2010
Pienoisrautatienäyttely selostus

Pienoisrautatiepäivät 2010 esiintyi Helsingissä monipuolisempana kuin aikoihin. Suvilahden voimalaitoksessa järjestetty näyttely antoi monipuolisen kuvan harrastuksesta. Petri Sallinen tallensi tapahtuman annin kaikille jotka eivät ehtineet paikalle.

Veneet

p107_nuo.jpg

Nuoli-luokan moottoritykkiveneet
Suomalainen moottoritykkivene mallina

Sotien jälkeisen laivaston uudistamisen kuului osana Nuoli-luokan moottoritykkiveneiden hankinta. Näistä nopeista ja linjakkaista aluksista tulikin laivaston pitkäikäisiä palvelijoita. Ville Härmä on saattanut päätökseensä vuosikymmenien mittaisen projektin Nuolesta rc-mallina.

Lennokit

Trainereita Osa 3:
Hessu 47 EPP-Oldtimer

Minkälainen on hyvä alkeislennokki? Tähän ikuisuuskysymykseen Jukka Rantanen yrittää omalta osaltaan vastata trainereita sarjan kolmannessa osassa. Käyttäen mahdollisen helposti ja edullisesti saatavia osia Jukka on suunnitellut sekä rakentanut uuden alkeislennokin. Lisäksi koneesta otetaan ensimmäiset tiimat.

p107_ela.jpg

Boomerang Elan -RC-jetti Osa 1/2
Reittikoneen siiven alta taskukokoon

Monet pitävät suihkulennokkeja lentävien rc-koneiden huippuna: lajina jonka vaativuus niin tekniikan kuin lennättimisen saralla on omaa luokkaansa. Tuomas Pietinen avaa tässä kaksiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa lajin historiaa ja tekniikkaa.

Muita aiheita

Kolkytä vuotta
Pienoismallin historia

Pienoismallin ensimmäinen numero julkaistiin vuonna 1981. 30-vuotisen historian kertaa päätoimittaja Ola Pedersen 80-luvun huumasta nykypäivään. Mukaan mahtuu aikaa niin osana isompaa konsernia kuin itsenäisyyttäkin pienenä toimijana.

Nukkekodin Joulu: Olkipukki
Olkipukin tekeminen

Nukkekodin emäntä askartelee jouluksi perinteisen olkipukin tuomaan joulun tunnelmaa. Olkipukin olkina käytetään tavallista heinän kortta. Punaisen satiininauhan virkaa toimittaa joulunpunainen lanka, jolla oljet sidotaan yhteen. Näistä aineksista Kati Kainulainen loihtii nukkekodin joulun.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 1/11, ilmestyy 2011-02-18.
Numerosta 1/11 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2011-02-08 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 6/10) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilausten s„hk”postiosoite

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page