edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM3/12 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 3/12 sisällyshakemisto

32. vuosikerta.
PM 3/12 table of contents


Pienoismallit

Graf Zeppelin
Maailman kuuluisin ilmalaiva

Ilmalaivojen historiassa harva alus on yhtä kuuluisa kuin Graf Zeppelin. Kreivi Zeppeliinin mukaan nimetty ilmalaiva ehti kiertää niin maailman kuin käydä pohjoisnavalla. Tietopaketin ilmalaivasta ja Hawkin rakennussarjasta on koonnut Jari Kotisaari.

p123_t90.jpg

T-90
Mitä löytyi askista?

Venäjän armeijan ylpeys T-90 on taipunut Zvezdan käsittelyssä muovimalliksi. Mutta löytyykö laatikosta täysi teräspeto vai riisuttu vientiversio? Tätä selvitellessään Jari Hemilä ei tyydy paraativaunun toteuttamiseen, vaan mudassa testattu telavaunu sen olla pitää.

p123_eg2.jpg

Ehrlerin Mersu Petsamosta
1/32 G-2:nen Mersu Hasegawan sarjasta

Heinrich Ehrler tuli kuuluisaksi JG 5 "Eismeerin" lentäjänä. Ehrler oli myöhemmin samaisen Norjassa ja Pohjois-Suomessa toimineen hävittäjälentorykmentin komentaja. Jari B. Miettinen ja Jan Vihonen rakentavat Hasegawan rakennussarjasta Ehrlerin G-2:sen mittakaavassa 1/32.

p123_nm.jpg

P.K.H. 103 Nutcracker
Strahlin leijuntatankki

Strahlin asevoimien leijuntatankki taistelussa maan vapaudesta on P.K.H. 103. Hasegawan 1/35-mittakaavan malli sijoittuu Maschinen Krieger- universumiin. Mallin tautatiedoista ja rakentamisesta vastaavat Jari B. Miettinen ja Jan Vihonen.

p123_me.jpg

Model Expo 2012
Raportti harrastemessuilta

Model Expo rantautui taas messukeskukseen, mutta kuitenkin uusiin puitteisiin. Tiloissa nähtiin kuitenkin aiemmilta vuosilta tuttu ja turvallinen kattaus pienoismalleista rc-laitteisiin.

Veneet

p123_foh.jpg

Hilma
FSR-O 27 -veneen rakentaminen

FSR-O 27 -luokka vaatii veneeltä paljon; nopeutta, vakautta ja ohjattavuutta. Yli metrin pituisten yksirunkoisten veneiden rakentaminen ei olekaan mitään sarjatyötä vaan harkittujen yksityiskohtien summa. Oman "Hilmansa" rakentamisesta kertoo Risto Tenhivaara.

Höyrylaiva Suomi
Osa 1/3: Projekti alkaa'

Siipiratashöry Suomi rakennettiin armeijalle mutta palveli lopulta matkustajalaivana. Missään ei ole julkaistu aluksesta luotettavaa kuvaa, piirustuksista nyt puhumattakaan. Asiantuntijat eivät ole edes yksimielisiä laivan päämitoista. Näistä esteistä huolimatta Jorma Tuomi-Nikula päätti rakentaa Suomesta mallin.

Lennokit

Baby
Osa 1: Kilpailukutsu

Vanha ei ole vanhentunutta, ainakaan kun kyse on Babysta. Antiikkilennokkien ystävät kutsuvat tulevaan kilpailuunsa Jämillä 8.7.12. Jukka Rantanen kertoo kisakoneeksi valitusta alkeislennokista. Lue, rakenna ja kilpaile!

p123_262.jpg

Me-262 -puhallinlennokki
Osa 2: Ensilennätys

Edellisessä osassa käytiin läpi GWS:n Me-262:sen rakentamista rungon ja siipien kokoamisesta aina laskutelineiden sekä moottoreiden asennukseen. Nyt Timo Åmanin edessä ovat viimeiset asennukset, maalaus sekä ensilento.

p123_qk.jpg

Quadkopteri-projekti
Osa 4: "Performance Quad"

Edellisissä osissa projektin lähtökohtana oli rakentaa mahdollisimman halvalla quadkopteri. Samalla quadin tulisi kuitenkin olla toimiva ja hyvä lentolaite. Tässä osassa Jouni Hirvenkivi katsastaa miten rakennetaan hieman suorituskykyisempi quadkopteri.

Muita aiheita

Kotikoneistaja
Osa 16: Sorvin kampi

Säästäväinen olla pitää. Nyt säästetään sorvin moottoria ja kierretappeja sekä aikaa. Jouni Pirttimäki opastaa kuinka sorviin tehdään käsikampi.

Nukkekoti:
Valkoinen kauluspaita ja sukat

Nukkekodin vaatekaappi täyttyy tällä kertaa miesten valkoisesta kauluspaidasta ja sinisistä sukista. Kati Kainulainen opastaa, tuttuun tyylinsä, kädestä pitäen nukkekodin Haute Coutureen.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 5/12, ilmestyy 2012-08-17.
Numerosta 5/12 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2012-08-07 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 2/12) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilausten s„hk”postiosoite

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page