edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM5/12 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 5/12 sisällyshakemisto

32. vuosikerta.
PM 5/12 table of contents


Pienoismallit

Alaston ase:
Suomalainen rynnäkkötykki BT-42

Tamiyan BT-42 on ollut mallailupiireissä harvinainen mutta toivottu malli suomalaisesta panssarivaunusta. Vaunua onkin nähty niin vihreässä, talvi- kuin kolmivärikaaviossakin. Nyt vuorossa on kuitenkin vielä palvelukseen astumaton neljäkakkonen, jonka pinnassa on niin Neuvostoliiton vihreää kuin teräslevyn ruostetta. Tekijänä Jari Hemilä.

LZ129 Hindenburg
Revellin näkemys kuuluisasta ilmalaivasta

Hindenburgista piti tulla ilmalaivojen valtakauden airut, mutta päivä Lakehurstin kentällä muutti kaiken. Revellin sarjasta voi kuitenkin rakentaa viimeisen reittiliikenteen matkustajakäytössä olleen Zeppeliinin. Rakentamassa on ollut Jari Kotisaari.

Hansa-Bradenburg W.29, Osa 1
Wingnut Wingin 1/32-mittakaavan malli

Saksalaisista meritoimintakoneista ei ole juuri ollut saatavilla rakennussarjoja. Wingnut Wings on kuitenkin tuonut markkinoille mittakaavan 1/32 Hansa-Bradenburg W.29:n. Rakentaminen alkaa tälläkin kertaa ohjaamoalueesta ja etenee ensimmäisten siirtokuvien kiinnittämiseen jutun ykkösosassa. Jari B. Miettinen & Jan Vihonen mallailevat.

Panssarimuseon teemapäivä 2012
Panssarimallien kisa Parolassa

Panssarimallarit kokontuivat Parolaan kisaamaan ja nauttimaan museon tunnelmasta. Mallikilpailu onkin vain osa kokonaisuutta, johon kuuluvat näytökset, myyjät, kävijät ja tietysti itse museon kokoelmat. Paikan päällä kävi Matti Valli-Jaakola.

p125_hot.jpg

Changeling, Tzeentchin demoni
Citadelin Finecast WH -figuuri

Games Workshop aloitti jo hyvän aikaan sitten metallista valettujen figuurien korvaamisen niin kutsutuilla Finecast- malleilla. Valkometalli poistui näin hyllyistä samalla kun GW siirtyi käyttämään hartsia. Muutoksesta kertoo, aiheeseen liittyen sopivasti nimetty, The Changeling. Mallin muutosjutusta taas vastaa Jesse Miettinen.

USS Currituck, Osa 1
Amerikkalainen lentoveneiden tukialus

USS Currituck oli yksi suurimmista Yhdysvaltojen laivastolle koskaan rakennetuista vesilentokoneiden emälaivoista. Vähemmälle huomiolle jäänyt alusluokka on kuitenkin mallin arvoinen ja antaa katsauksen aluksen historiaan. Rakentamassa on ollut Jari Kotisaari.

Pienoismallikilpailu Jämillä

Jämi Fly In 2012:n yhteydessä järjestettiin pienoismallinäyttely ja -kilpailu, jonka aiheena oli Suomen ilmavoimissa kautta aikojen palvellut lentokalusto. Väkeä oli mallipöytien edustalla ajoittain tungokseen asti silloin kun taivaalla ei tapahtunut. Tungosta tallensi Jyrki Keto-Tokoi.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p125_150.jpg

Rautatiemalleja menneisyydestä:
150 vuotta sitten

Rautateillä on pitkä historia. Tästä huolimatta 1800-luvun aiheet eivät ole kovin suosittuja pienoisrautatieharrastajien keskuudessa. Aivan ensimmäisistä Suomessa käytössä olleista vaunuista on kuitenkin ilmestynyt rakennussarjoja. Petri Sallinen kertoo vaunujen rakenteesta ja neuvoo mm. kattojen soraamisessa.

Laivamallit

Höyrylaiva Suomi, Osa 2
Suomen rakentaminen valmistuu

Edellisessä Pienoismallin numerossa Jorma Tuomi-Nikula kertoi Päijänteen ensimmäisen Suomi-höyryn historiasta ja aloitti sen rakentamisen valmistamalla aluksi siipirattaat. Nyt laiva tulee kokonaan valmiiksi. Koska laivan piirustuksia ei ole löytynyt suomalaisista kokoelmista oli etsittävä apua Britannian laivastosta.

Veneet

p125_lgp.jpg

Laakasalo Grand Prix
RC-kisaveneiden viikonloppuskabat

Suomen suurimmat rc-venekisat pidettiin jo tuttuun tapaan Laakasalon loma- ja kurssikeskuksessa. Parinkymmenen kilpailijan joukko osallistui GP:hen yhteensä kuudessa eri luokassa. Kisaamassa, järjestämässä ja raportoimassa oli Risto Tenhivaara.

RC-autot

p125_mid.jpg

Nykysähköt "vintage"-RC-autoon
80-luvun Kyosho mid nykytekniikalla

Vanhan Kyosho Optima Mid -sähköcrossarin, sen alkuperäisen, lyhyen Midin pienempi akseliväli oli etu, joka helpotti auton kääntymistä. Nyt Jerzi testaa, miten vanhaan nostalgia-autoon sopivat uudet, tehokkaammat sähkölaitteet.

Lennokit

Baby, Osa 2
Jämin kisa

Helmut Kirschke ei tainnut aikanaan arvata, millaisen maineen hänen käsistään syntynyt pulleavatsainen Baby tulisi joskus saamaan. Oma lisänsä legendaan tulisi lennokin paluusta kilpailemaan Jämille. Jukka Rantanen kertoo kuinka sitten kävikään.

p125_jfi.jpg

Tuokiokuvia Jämiltä
Jämin Fly-In mallarin silmin

Jokavuotinen Jämin Fly-In keskittyy 1/1-mittakaavan ilmailuun, mutta on samalla mallareille ja lennokkiharrastajille antoisa tapahtuma. Kentältä löytyi tänä vuonna erityisen hyvin suomalaista kalustoa esikuvaksi ja lähdemateriaaliksi. Kuvaraportin toimitti Matti Valli-Jaakola.

Muita aiheita

Nukkekoti:
Korkokengät ja aamutossut

Nukkekotiin askarrellaan tällä kertaa emännälle romanttiset ruusuin koristellut korkokengät ja miesväen jalkoihin väsätään mukavat aamutossut. Kati Kainulainen neuvoo ja opastaa kuten aiemminkin.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 6/12, ilmestyy 2012-10-05.
Numerosta 6/12 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2012-09-25 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 3/12) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilausten s„hk”postiosoite

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page