edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM7/13 kansi
Kannen kuva: Pienoismalli-lehden avustajat


Pienoismalli-lehden no. 7/13 sisällyshakemisto

33. vuosikerta.
PM 7/13 table of contents


Pienoismallit

p137_g50.jpg

Special Hobby 1/32 Fiat G. 50-II
Olli Puhakan Fiat jatkosodasta

Fiat tuli tutuksi sotakoneeksi myös suomalaisille piloteille niin talvi- kuin jatkosodassakin. Nyt Special Hobby on julkaissut koneesta mallin mittakaavassa 1/32 ja vieläpä suomalaisilla siirtokuvilla. Jari B. Miettinen ja Jan Vihonen ottavat selvää kohoaako sarja esikuvansa tasolle.

Nordic Challenge
Vuoden 2013 pienoismallinäyttely

Välivuoden pitänyt Nordic Challenge palasi tänä vuonna takaisin ryminällä. Hämeen linnassa pidetty kilpailu kokosi saman katon alle yli 500 mallia. Paikalla olivat Tomi Kovanen ja Juha Airio raportoimasta menosta ja malleista.

p137_s3h.jpg

Sturmgeschütz III G "hybridi"
Osa 1/2

Pommitusten, raaka-ainepulan ja osaavan työvoiman puutteen kanssa painiva Saksan teollisuus toimi sodan loppuun asti. Näin syntyi sodan työkaluja, jotka olivat ainutlaatuisia, ja samoin on niiden rakentamisen kanssa. Jari Hemilä rakentaa tässä ensimmäisessä osassa yksilöllisen Sturmi-mallin odottamaan säistämistä.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p137_mod.jpg

Rautatiemoduulin rakentaminen
Osa 1/2

Tässä kaksiosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan moduulien käyttöön pienoisrautateillä ja käydään läpi suoran NCF-moduulin rakentamisen perusteet. Ensimmäisessä osassa Tapani Tuominen käsittelee moduulin rakentamista teknisesti toimivaksi radan osaksi ja valmiiksi maisemointia varten.

Veneet

Pitkä projekti päätökseen 2/3
Viinipullo pelasti Lahtiksen rakentajan

Lahtiksen saaga on nyt edennyt historian hämystä rakennuspöydälle. Edessä on niin rungon suoristamista, alumiinipellitystä kuin kaiteiden tekoa. Työpöydän ja sanan säilän ääressä ahertaa Jorma Tuomi-Nikula.

RC-autot

Ratapolttikset Osa 2:
Vuosi 2000 ja uusi tekniikka

Sarjan edellisessä osassa Jukka Vatanen käsitteli polttisrata-autoilua sen alkuajoilta lähinnä omalta kannaltaan Suomen Asso-Teamin pomona. Tässä osassa Jukka tarkastelee historiaa ja nykypäivää enemmän tekniseltä kannalta; miten kehitys on muuttanut lajia, ja myös sitä mitä tulevaisuudelta on odotettavissa.

p137_rcj.jpg

SC Summer Cup
Nuori Joel kisaamassa ympäri Suomea

Treeniä ja kisoja käsi kipsattuna, neljä palanutta konetta, erittäin vähän treeniä ja pari kisaa. Siitä oli tämä kesä tehty. Janne Hallenberg palaa Joel-poikansa edesottamuksiin aloittelevana RC-autoilijana.

Lennokit

Peanut-lennokki: Piper J4-E Cub Coup
Osa 1

Lennokkien kääpiöitä ovat ehdottomasti Peanutit. Hauraat ja kevytrakenteiset mallit edustavat vahvasti harrastuksen perinteitä balsarimoineen ja silkkipaperipäällystyksineen. Pienen Piper Cubin rakentamiseen kuuluukin vahvasti käsityön leima. Sorminäppäryyttään harjoittaa Jukka Rantanen.

Techone Tempo 3D:
Helppo ja hauska 3D-kone

3D-lennättäminen koettelee lennättäjiä paitsi fyysisesti ja psyykkisesti, myös rahallisesti: lähellä maanpintaa tehdyt liikkeet ovat aina mahdollisesti tuhoisia ja kalliita. EPP-rakenteiset lennokit voisivat kuitenkin ratkaista sekä kestävyyden että hinnan ongelman. Jouni Hirvenkivi rakentaa ja testaa Tempo 3D -koneen.

Muita aiheita

Bovington - vaunumallarin paratiisi
Museokierros pamssarimuseolla

The Tank Museum Bovingtonissa, Etelä-Englannissa on ehkä maailman paras panssarimuseo - se on todellinen vaunumallarin paratiisi. Kuusi hallia kätkee sisäänsä huikean määrän sekä klassikkoja että harvinaisuuksia. Timo Hormio kertoo vierailustaan museolla sanoin ja kuvin.

Nukkekodin huonekalut:
Biedermeierpöytä

Myöhäisempireksikin kutsuttu biedermeier-tyyli oli 1800-luvun alku- ja keskivaiheilla suosittu Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Empireen verrattuna koruttomampi tyyli yhdisti hillittyjä värejä ja lakattua puuta. Kati Kainulainen neuvoo tyylinmukaisen pöydän rakentamisessa.

p137_ss.jpg

Suuri Snadi & Pienoisrautatiepäivät
Messut Vantaan Energia Areenalla

Vantaan Energia Areena täyttyi lokakuisena viikonloppuna sekalaisesta joukosta. Niin keräilijät, nukkekotiharrastajat kuin pienoisrautatieläisetkin olivat paikan päällä. Yhdellä lipulla pääsikin tutustumaan todelliseen harrastamisen runsaudensarveen. Raportoimassa tapahtumasta oli Matti Valli-Jaakola.

Bensakoneeseen tappokatkaisin

Radio-ohjauksen menettäminen voi aina johtaa potentiaaliseen vaaratilanteeseen. Fiksu radio vetää tällaisessa tilanteessa servot keskiasentoon, mutta jos virransaantikin katkeaa, ongelmia tulee. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan moottorin tappokatkaisinta. Risto Tenhivaara neuvoo, miten se tehdään.

Retro-Vaari
Laivamalleja suomalaisten makuun

Mielipiteitä ja makuja on monia, varsinkin taiteessa. Jorma Tuomi-Nikula kertoo Albert Edelfeltin taulun suosiosta ja kaivelee muistinsa kätköistä muitakin taideteoksia samasta aiheesta.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset

...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 1/14, ilmestyy 2014-02-14.
Numerosta 1/14 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2014-02-04 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 6/13) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva lehtitilausten s„hk”postiosoite

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page