edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM1/17 kansi
Kannen kuvitus: Jukka Rantanen ja Petri Sallinen
Kannen mallit: Veron Cardinal ja pienoisrautatie


Pienoismalli-lehden no. 1/17 sisällyshakemisto

37. vuosikerta.
37th volume.
PM 1/17 table of contents


Pienoismallit

p171_hpv.jpg

Handley Page Victor B Mk II Blue Steel
Airfixin 1/72-mittakaavan pommittaja

Iso-Britannian sotilasmahdin säilyttäminen toisen maailmansodan jälkeen vaati ehdottomasti ydinaseen luomista. Näiden aseiden vienti viholliskohteisiin vaati uuden sukupolven lentokoneita. Näistä lähtökohdista syntyi V-pommittajien sarja, niin oikeassa elämässä kuin myös Airfixin pienoismalleina. Jari B. Miettinen ja Jan Vihonen kävivät Airfixin 1/72-mittakaavan uutuusmallin kimppuun.

p171_im.jpg

Igor Sikorskin ilja Muromets
ICM:n 1/72-mittakaavan pommittaja

Sikorskin nimi on nykyään tunnettu erilaisista helikoptereista, mutta miehen alku-ura kului edistyksellisten lentokoneiden parissa. Tunnetuin näistä on nelimoottorinen pommikon Ilja Muromets ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Jari Kotisaari kertoo sekä koneen historiasta että ICM:n 1/72-mittakaavan mallin rakentamisesta.

p171_jsu.jpg

Suomalainen & neuvostoliittolainen JSU-152
Tuplamallit Tamiyan 1/35-sarjasta

Rynnäkkötykeillä on oma kunniakas historiansa Suomessa saksalaisen Sturmin ansiosta. Suomalaisten käytössä oli myös kaksi Josif Stalin -panssarin alustalle tehtyä JSU-152-rynnäkkötykkiä. Niiden historia on vähemmän hohdokas, mutta omalla tavallaan kiinnostava. Jari B. Miettinen ja Jan Vihonen valottavat nopeasti miten suomalaisten käytössä ollut JSU erosi itänaapurin vastaavasta sekä rakentavat Tamiyan sarjasta.rinnakkain mallit molemmista.

Möbelwagen
Saksalainen it-vaunu Tamiyan sarjasta

Saksan ilmamahdin murentuessa liittoutuneiden paineessa it-kaluston tarve nousi voimakkaasti. It-aseita alettiinkin asentaa erilaisille itseliikkuville alustoille, jolloin syntyi myös Möbelwagen. Veli-Matti Sivonen rakentaa ilmatorjuntavaununsa Tamiyan sarjasta.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p171_sr1.jpg

Suomi 100-vuotta rautateillä, osa 1
E-vaunun 3:nnessa luokassa perille

Rautatiet oli sata vuotta sitten ylivertainen liikennemuoto. Maantieliikenne ja lentokoneet olivat vielä aivan toisella planeetalla ne eivät voineet liikuttaa samanlaisia määriä tavaroita tai ihmisiä paikasta toiseen. Juttusarjassa Petri Sallinen esittelee sata vuotta sitten käytössä olleita suomalaisia rautatievaunuja ja rakentan niistä pienoismalleja.

Lennokit

p171_vc2.jpg

Veron Cardinal, osa 2
Rakentamaan

Artikkelisarjan edellisessä osassa Jukka Rantanen kävi lävitse rakentamisessa käytettyjä materiaaleja ja tarvikkeita päästen myös itse rakentelupöydälle. Harrastuksessa ei toki ole kyse vain mekaanisesta suorittamisesta, vaan myös arvoista. Jukan ja Cardinalin tapauksessa esteettisesti kaunis ulkoasu lämmittää harrastajaa ja hyvin suunniteltu rakenne palkitsee tekijää.

Muita aiheita

p171_pn2.jpg

Näössä vikaa?
Näkeminen pienoismalleja rakentaessa, osa 2/2

Pienoismallien rakentamisessa yksityiskohdat ovat pieniä, mikä johtaa helposti todella lyhyisiin työskentelyetäisyyksiin, ja silmien tarkennuskyky joutuu suurelle rasitukselle. Tässä näkemistietoiskuartikkeliparin toisessa osassa Petri Pelkonen kertoo erilaisista suurennuslasiratkaisuista silmälasien kaveriksi.

p171_nk.jpg

Nukkekodin moderni tyyli:
Pieni sivupöytä

Nukkekodin huonekalujen materiaalina voi käyttää melkeinpä mitä vain. Tämän pienen sivupöydän materiaaleina Kati Kainulainen opastaa käyttämään puista viuhkaa, puurimaa ja pahvia.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset
   ...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!


Seuraava Pienoismalli-lehti, numero 2/17, ilmestyy 2017-04-07.
Numerosta 2/17 alkavia uusia tilauksia otetaan vastaan 2017-03-28 asti, jonka jälkeen postitustiedot siirretään kirjapainoon.
Sen jälkeen saapuvat tilaukset alkavat seuraavasta numerosta.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 7/16) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden tilaukset:
Pienoismalli magazine subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page