edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu. edell. no. / next page, prev. issue

PM3-4/17 kansi
Kannen kuvitus: Ville Härmä & Antti Lappalainen
Kannen mallit: Meritin 1/35 G5 ja Dragonin 1/35 Stug


Pienoismalli-lehden no. 3-4/17 sisällyshakemisto

37. vuosikerta.
37th volume.
PM 3-4/17 table of contents


Pienoismallit

p173_k4.jpg

I JG 27:n Kurfürst-Mersu
Loppusodan Mersu Hasegawan 1/32-mallista

Mikä yhdistää sekä Jagdgeschwader 27:ää, Bf-109:ää ja Hasegawan K-4-mallia? Tietenkin pitkä palvelusaika; sekä hävittäjärykmentti 27 että Mersu palvelivat sodan alusta loppuun, ja Hasegawan mallikin on jo 13 vuotta vanha. Kun soppaan lisätään vielä Harri Huopaisen kokemus, niin lopputulos on kaiken nähnyt ja kokenut.

p173_stu.jpg

Sturmi
Dragonin sarjasta Tamiyan Suomi-osilla

Sturmit ovat yleensä olleet suomalaisten panssarimallareiden vakiokohteita. Tehtaalta ei Suomeen kuitenkaan tullut juuri "vakioita" rynnäkkötykkejä, vaan vaihtelua esiintyi niin etupanssarissa kuin mm. takakannen liitoksissa. Esikuvalleen uskollisesti Veli-Matti Sivosen Sturmi syntyykin kahden eri sarjan sekoituksesta.

p173_vii.jpg

Viima
Suomalainen moottoritorpedovene

Suomen laivaston käytössä oli toisessa maailmansodassa hyvinkin vaihteleva joukko merisotakalustoa aina tsaarin aikaisista tykkiveneistä Suomessa rakennettuihin sukellusveneisiin ja Neuvostoliitolta vallattuihin aluksiin. Viimeksi mainittuja edustavat myös G-5-luokan moottoritorpedoveneet, kuten tämän artikkelin Viima, jonka on rakentanut laivamallivirtuoosi Ville Härmä.

Pienoisrautatiet ja dioraamat

p173_tvau.jpg

Suomi 100-vuotta rautateillä, osa 3
Neljännen luokan matkustamista

Suomalainen yhteiskunta osoitti paikkansa myös junilla matkustaville kansalaisilleen 1900-luvun alussa. Petri Sallinen kertoo kuinka neljännen luokan korvikkeeksi otettiin käyttöön vuonna 1907 työläisvaunut, jotka liikkuivat vain ruuhka-aikoina.

Veneet

p173_jae.jpg

JAE 21 GT
Vaneriarakenteinen rigger-vene

JAE 21 GT on Zippkitin uusin laserleikattu rigger-venesarja. Kyseessä on ennätyksiä tehneen Rod Geraghtyn suunnittelema ja Martin Truexin viimeistelemä versio JAE-riggereistä. Olikin vain ajan kysymys, milloin toimituksen venemiehen Risto Tenhivaaran työpöydälle eksyisi yksi rakennussarja.

Lennokit

p173_100.jpg

Suomi 100 -lennokki
– perinteitä ja tätä päivää

Jos on itsenäisen Suomen historia mittava, peräti 100 vuotta, on sitä myös Olavi "Luce" Lumeksen ura lennokkipoikana. Lucen uusin perussiipilennokki kunnioittaa Suomen juhlavuotta nimellään "Satanen". Sen esitelee meille Jukka Rantanen.

Keil Kraftin Snipe, osa 2:
Ensilennon aapinen

Elämä on ihmisen parasta aikaa, totesi Suomen tunnetuin mäkikotka. Tähän elämänviisauteen ei ole juuri mitään lisättävää. Tai ehkä Jukka Rantanen voisi lisätä toteamuksen, että kesä on lennokkiharrastajan parastakin parempaa aikaa. Alkukesä aloittaakin uusien lennokkien ensilentojen ajan, joten nyt onkin hyvä hetki käydä lävitse alkeita.

Muita aiheita

p173_me17.jpg

Miodel Expo 2017
Kuvaraportti Helsingissä pidetyistä messuista

Kevään merkeistä se varmin eli eri harrastajien yhteistapahtuma Model Expo pidettiin taas kerran Helsingissä messukeskuksen suojissa. Pienoismalli oli tietysti paikalla koko toimituksen voimalla.

Nukkekodin kalusteet:
Kukkapylväs

Kati Kainulainen esittelee pienen ja helppotekoisen nukkekodin kukkapylvään. Materiaalina käytetään aaltopahvia ja tavallista pahvia.

Vakiopalstat

Pienoistapahtumakalenteri
- kisat, leirit, näyttelyt ym. tapahtumat    

MalliMarket
- lukijoiden ilmainen osto- ja myyntipalsta. Huomaa, että MalliMarket-ilmoitusten on noudatettava tiettyjä sääntöjä tullakseen julkaistuksi. Säännöt löytyvät Pienoismalli-lehdestä.

Pienoismalli-lehden kirjapalvelu
- tuoreimmat kirjauutuudet ja -tarjoukset
   ...jotka löydät myös täältä

Kauppiashakemisto
- Suomen parhaat mallailualan putiikit


Ja tiedoksi niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet Pienoismalli-lehteen: Pienoismalli-lehden jutut eivät ole mitään pintasipaisuja, vaan tietoa jaetaan koko rahalla - zekkaa vaikka, jos et muuten usko!Seuraava numero?

Seuraavan Pienoismalli-lehden ilmestymisestä ei ole varmuutta. Olemme heittäneet aikataulun ja kiireet romukoppaan, emmekä tällä hetkellä ota vastaan uusia PM-tilauksia. Julkaisemme seuraavan numeron, jos ja kun olemme saaneet kerätyksi siihen riittävästi hyviä artikkeleita, ja siitä ilmestyy tieto tälle sivustolle. Vanhoja numeroita ja kirjallisuutta myymme entiseen tapaan.Edellisen Pienoismalli-lehden (PM 2/17) sisältö

Vanhempien numeroiden jättihakemisto! (100+ KB)

Saatavana olevat vanhat Pienoismalli-lehdet

Pienoismalli-lehden kirjapalvelun uutuuskirjaluettelo

Yleistietoa Pienoismalli-lehdestä
sekä lehden tilaushinnat


Pienoismalli-lehden irtonumeroiden tilaukset:
Pienoismalli magazine old issues subscriptions:
Email-kuva postia@pienoismalli.com

edellinen sivu / previous page takaisin alkuun / back to start seuraava sivu / next page